Yüksekte çalışanların can güvenliğini sağlayan, düşme, yaralanma gibi tehlikelerin önüne geçen en önemli ekipmanlardan bir tanesi emniyet kemeridir. Emniyet kemerlerinin doğru kullanımı kazaların en az hasarla atlatılmasını sağlar ancak işe uygun olmayan emniyet kemeri seçimi tehlike yaratmaktadır. Yüksekte çalışanların kullanım alanına ve iş türüne göre farklı ekipman türleri bulunmaktadır.
Emniyet kemerleri, çift bacaklı şok emicili lanyardlar sayesinde güvenli ankraj noktalarına çalışanın bağlanmasını sağlar. Şok emici sistemler oluşabilecek ilk darbe kuvvetini absorbe ederek, darbenin kullanıcının bedenine gelmesini engeller.
İş güvenliği için kullanılan emniyet kemerlerini ve özelliklerini bu yazımızda sizler için inceleyeceğiz.
5 Nokta Emniyet Kemeri / Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemerleri (Süspansiyonlu)
Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemerleri, yüksekte çalışma ekipmanlarının en önemlilerinden bir tanesidir. 5 noktadan bağlantı alarak çalışmaya olanak sağladığı için 5 nokta emniyet kemeri olarak da adlandırırlar. Bu tip emniyet kemerleri genellikle Y tipi emniyet kemerleri olarak adlandırılır. Özellikle iple erişim yöntemi ile yüksekte çalışılması gereken iş kollarında kullanılır.
5 nokta emniyet kemeri, bel, bacak ve göğüste koruma sağlar ve burada bulunan otomatik tokalar ile kolay kullanım sağlar. Omuzlardan başlayarak gövde, sırt, bel ve üst bacakları kavrar. Karabina bağlantı noktalarına sahiptir. Hafif ve kolay ayar kilidi tek elle hızlı kullanım sunmaktadır. Göğüs ve göbek kısmında D halkasına sahiptir. Bu sayede kolay bağlantı sağlar. 5 nokta emniyet kemeri en etkili emniyet kemerlerinden biridir ancak yapılan işe uygun seçilmeli ve doğru kullanılmalıdır.
3 Nokta Emniyet Kemeri / Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemerleri
Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemerleri, enerji, telekom, inşaat, sektörleri ve endüstri alanlarında kullanılır. Bu alanlarda yapılması planlanan bakım, onarım, ölçüm, temizlik gibi çalışmalarda kullanılan emniyet kemeri türüdür. Bu tip kemerler H tipi kemerler olarak da adlandırılır. 3 nokta emniyet kemeri, ana düşüş durdurma noktası sırtta kürek kemikleri arasında ve göğüs kısmında bulunur.
Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemerlerinin Temel Özellikleri
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunumuz yüksekte yapılması gereken çalışmalar esnasında alınması gereken önlemleri ve kullanılması gereken ekipmanları ayrıca bu ekipman ve yüksekte çalışma sistemlerinin her yıl yapılması gereken periyodik kontrollerini tanımlamıştır.
Yüksekte çalışma esnasında kullanılması gereken emniyet kemerlerinin taşıması gereken temel özellikler aşağıda yer almaktadır.
- Temel (H tipi) Düşüş Durdurma Kemerleri standardı, EN 361,
- Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemer( H tipi) EN 358 ve EN 361 standartlarına sahip olur.
- Düşüş Durdurma ve Konumlandırma Kemeri Süspansiyonlu , (Y tipi ) EN 358, EN 361 ve EN 813 standardına sahiptir.
- Kullanılan materyaller, en yüksek seviyede güvenlik ve uzun süre kullanım ömrü sunar,
- Emniyet kemerlerinin hafif olası, kullanıcının konforu için çok önemli. Bu sebeple kemer üzerinde bulunan metal akşamların alüminyum gibi hafif alaşımlar kullanılması önemlidir.
- Kolonlar yüksek mukavetli polyester malzemeden üretilmeli. Sürtünmeye dayanıklı olmalıdır.
- Emniyet kemerinde kullanılan yastıklar, nefes alarak terlemeyi engellemeli
- Kemerler, ferdi olmalı, aynı ekipmanı birden fazla çalışan kullanmamalı
- Çalışanın bedenine uygun olmalı
- Kolayca giyilip, bedene göre ayarlanabilmeli